Mennyi időt tölt képernyő előtt?

A televíziózással töltött idő korlátozása segíthet az egészség megőrzésében.

A televíziós csatornák és a streaming szolgáltatók, mint például a Netflix, kiugró nézettségeket mértek az elmúlt hónapokban a pandémia okozta elzártság miatt.

Egy új brit tanulmány azonban megállapította, hogy a tévézéssel ​töltött idő napi két órára való korlátozásával megelőzhető az egészségkárosodás.

A képernyő előtt töltött időt olyan betegségek kialakulásával hozzák kapcsolatba, mint a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések.

A Glasgow-i Egyetem kutatása szerint akkor a legkisebb a kockázat, ha a napi tévézéssel eltöltött idő nem haladja meg a két órát.

A vizsgálatban a tévézés mellett a mobilon nézett videókat is beleszámolták a képernyő előtt töltött időbe.

A tanulmányban csaknem félmillió 37-73 év közötti ember egészségi állapotát kísérték figyelemmel 12 éven át.

Mint a kutatásból kiderült, ha az összes résztvevő csak napi legfeljebb 2 órát töltött volna a képernyő előtt, a vizsgált időszakban bekövetkezett halálozás 6 százaléka, a szív- és érrendszeri betegség okozta halálozások 8 százaléka megelőzhető lett volna vagy később következett volna be.

A kutatás vezetője elmondta: a tanulmány igazolja, hogy a túl sok tévézés, az ülő életmód károsítja az egészséget.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy milyen előnyökkel járhat, ha a televíziózással töltött időt egészségesebb tevékenységekkel, például sétával helyettesítik az emberek.

Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/tech-tudomany/129943-menn yi-id-t-tolt-keperny-el-tt