Mi a digitális lábnyom?

Nap mint nap használjuk az internetet és aktívak vagyunk a közösségi oldalakon. Márpedig minden egyes kattintás növeli a digitális lábnyomunkat.

De mit is jelent ez, és miért érdemes odafigyelni rá?

A digitális lábnyom olyan információk összessége, melyeket az internethasználati szokásaink árulnak el rólunk.
A digitális lábnyomunk, akárcsak az ujjlenyomat, teljesen egyedi, és minden olyan aktivitás hizlalja, amit az online térben végzünk.
Minél aktívabbak vagyunk, annál nagyobb lesz a lábnyomunk, azaz annál többet tud meg rólunk az internet. A digitális lábnyomodban benne van a
személyiséged, az érdeklődési köröd, a szokásaid, sőt akár a világnézeted is, és ez komoly veszélyeket rejt magában.


A digitális lábnyomunk örökre megmarad. Hiába törlünk például egy fotót magunkról, ha egyszer felkerült az online térbe, akkor akár örökre ott is maradhat. Ezért olyan fontos, hogy kétszer átgondold, mit osztasz meg magadról, milyen süti beállításokat fogadsz el, vagy hogy milyen csoportokhoz csatlakozol a közösségi médiában.

Akinek nyilvános a Facebook profilja, az már csak ezzel is rengeteg adatot oszt meg magáról a nagyvilággal. Ezért annyira fontos, hogy alaposan vizsgáld át a beállításaidat, és csak olyan információkat tegyél közzé
magadról, amelyek valóban elengedhetetlenek. Számos olyan oldal van, amelyekre évekkel ezelőtt regisztráltunk, de már nem is látogatjuk őket. Ezek azonban szintén jelen vannak a lábnyomunkban.

Érdemes időt szakítani törlésükre. Amikor csak teheted, a böngészőket privát vagy inkognitó módban használd, hogy az erre kitalált és folyamatos fejlesztés alatt álló szoftverek ne tudják követni az oldallátogatásaidat, a beírt adatokat vagy éppen az egered mozgását.

Forrás:
https://www.activebeauty.hu/eletmod-es-egeszseg/digitalis-labnyom/?wt_mc=google.search.always-on.sonstige.abonline-cikk-digitalislabnyom-traffic&gclid=Cj0KCQjwg_iTBhDrARIsAD3Ib5h2qm0F0fKapBJqIMOhGQVgFUjFpzDzbeCB75NrBE5MyhtIyB1o5RcaAnMeEALw_wcB