Mit jelent a beltéri egység?

A beltéri egység tulajdonképpen egy jelátalakító, amely a televíziót összeköti a vételi eszközzel például a műholdvevő parabolával, a kábeltelevízióval vagy az antennával, és a TV számára megfelelő formátumúvá alakítja át a beérkező jeleket.

A beltéri egység kimenetén általában többféle jel jelenik meg, amely lehet analóg vagy digitális. A beltéri egység feladata a fizetős vagy másnéven kódolt adások dekódolása is.

A beltéri egységet angolul „set top box”-nak is nevezik, amelynek a szó szerinti jelentése, hogy: a készülék tetején lévő doboz.

A név abból ered, hogy a legtöbbször a beltéri egységet a TV tetején helyezték el. Régebben, a képcsöves televíziók tetején erre bőven volt hely, szemben az újabb típusú lapos tévékkel.

Beltéri egységre a műholdas és kábel-televízió adások mellett a digitális földi adások vételéhez is szükség van, ha a digitális vevőegység nincs beépítve.

Már kaphatók úgynevezett IDTV televíziók is, melyek analóg és digitális vételre egyaránt alkalmasak, azaz mindkét típus vételhez szükséges vevőegység megtalálható bennük, ezek esetében így nem szükséges külön set-top-boxot vásárolni.

A digitális kábeltelevízió vételéhez szinte minden esetben szükségünk van beltéri egységre, bár a szabadon fogható, kódolatlan adások vételére egyes televízió gyártók TV készülékeikbe digitális kábeltévé vevőkészüléket is beépíthetnek.

A kódolt azaz fizetős változat használata esetében egy dekódoló kártyára is szükségünk van, amely a jelet a televízió által fogható szabványra visszaalakítja. A digitális kábeltelevízió lehetővé teszi a nagy felbontású HDTV adások továbbítását, amelyek a hagyományosnál sokkal élethűbb, részletesebb, élesebb képet biztosítanak.

Forrás: https://www.ent.hu/?q=faq&fbclid=IwAR2LSlwfXt_RSi_6FV_Q1 ntHo6eGTYM3LhiT8pEaWrWC2dYATT9OurE7AHQ