Mobilos helymeghatározás

Minden olyan eszköz, amely képes internetre kapcsolódni, veszélyes lehet a felhasználók számára.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium azt tanácsolta munkatársainak, hogy kapcsolják ki a helymeghatározást a mobiljukon, mert annak engedélyezése biztonsági kockázatot jelent.

A javaslat szerint a Bluetooth és a Wi-Fi se legyen bekapcsolva, ha nem muszáj, mert az is potenciális veszélyforrás lehet.

Bár az útmutatás belső felhasználásra készült, a fent említetteket biztonsági okokból nemcsak az állami alkalmazottaknak, hanem minden felhasználónak meg kellene fogadnia.

Egy mobiltelefon használata – már maga a bekapcsolás is – helyadatokat kezd el küldeni, amikor az eszköz csatlakozik a mobilhálózatra.

A szolgáltató képes nyomon követni a felhasználókat, ami bizonyos esetekben jól jöhet – például, ha egy vészhívásról van szó -, ám többnyire veszélyes.

Ám illetéktelenek akár a szolgáltató rendszerét támadva, akár egyszerűbben, a készülékre juttatott rosszindulatú alkalmazás segítségével képesek lehetnek bárkit lekövetni.

Fontos azonban kiemelni, hogy tévedés azt gondolni, hogy a GPS kikapcsolásával elmúlik a veszély.

A helyadatok ugyanis – igaz, valamivel pontatlanabbul – a wifi és a Bluetooth használatával is monitorozhatók.

Az pedig teljesen mindegy, hogy milyen készülékről van szó: mobilról, tabletről vagy épp valamilyen egyéb eszközről, ha be vannak kapcsolva, potenciális veszélyforrásnak tekinthetők.

Forrás: https://www.napi.hu/tech/az-amerikaik-szerint-veszelyes-a-mob ilon-a-helymeghatarozas.711227.html