Starlink műholdakkal segítik a lefedettséget

Felbocsátották a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Starlink távközlési műholdjainak újabb flottáját.

A Starlink program célja, hogy 2024-ig közel 12 ezer mesterséges holdat állítsanak pályára egy globális internetes kiszolgáló hálózat számára, amely a tervek szerint lefedi az internetre jelenleg még rá nem kapcsolt térségeket is.

A Starlink program még 2019 májusában vette kezdetét, amelynek keretében a SpaceX vállalat internetes kiszolgáló hálózat számára állít pályára műholdakat.

Minden alkalommal 60-60 műholdat bocsátanak fel a Falcon-9 hordozórakéta segítségével. A SpaceX a Google segítségével tervezi kiépíteni a Starlink internetes műholdas hálózatát.

Az ezzel kapcsolatos együttműködést két technológiai óriás május 13-án jelentette be: ezáltal adatokat, felhő szolgáltatásokat és alkalmazásokat nyújtanak a Starlink vállalati ügyfelek számára a világ minden táján, 2021-től kezdődően. Az ügylet értékét nem hozták nyilvánosságra a Space.com online portál szerint.

A Starlink program során eddig 1500 eszközt bocsátottak fel a világűrbe, és most tervben van a SpaceX földi állomások építése a Google adatközpontjaival megegyező helyeken, valamint a Starlink műholdak összekapcsolása a meglévő Google Cloud infrastruktúrával.

Az együttműködés során több új felhőszolgáltatást – például mesterséges intelligenciát és gépi tanulást – hoznak létre, ezek csökkenthetik a sávszélesség igényét.

A program célja, hogy 2024-ig közel 12 ezer mesterséges holdat állítsanak pályára egy globális internetes kiszolgáló hálózat számára, amely a tervek szerint lefedi az internetre jelenleg még rá nem kapcsolt térségeket is.

Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20210516-starlink-muholdak-f elbocsatasa.html