Hogyan mérjük internetünk sebességét?

A sebességmérés legfőbb elve, hogy méréskor zárjuk ki azokat a tényezőket, amik a sávszélességünket negatív irányba befolyásolják.

Az első ilyen tényező a Wi-Fi, mert a Wi-Fi-n elérhető sávszélességet sok minden befolyásolhatja. Ilyen elsősorban a távolság. Minél távolabb helyezkedünk el routerünktől, annál kevesebb az átvihető adatok mennyisége, annál kevesebb a rendelkezésre álló sávszélesség.

A távolságon kívül még tovább csökkentik a sávszélességünket a routerünk és a vevőeszközünk, például a laptopunk között elhelyezkedő tereptárgyak, falak, elektromos, elektromágneses terek. Nagyban csökkenti például sávszélességünket az idegen Wi-Fi eszközök működése, ami zavart kelthet saját vezeték nélküli hálózatunk problémamentes kommunikációjában.

Tehát, ellenőrző mérésnél ki kell zárni a Wi-Fi-t mint tényezőt, ezért legfontosabb, hogy a mérést kábeles eszközzel végezzük. Ha rendelkezésre áll vezetékes eszköz a mérésre, akkor győződjünk meg róla, hogy a laptopon és azon a routeren, amire a laptopunk kapcsolódik, ne fusson más sávszélességet igénylő folyamat. A mérőeszközön minden futó programot zárjunk be, csak azt az alkalmazást használjuk, amivel a sávszélességet lemérjük.

Lehetőleg mind a kábel, mind a mérésre használt eszköz, és a routerünk is támogassa a gigabites átvitelt. Ha ez nem lehetséges, akkor végezzük úgy a mérést, hogy a laptopunkat a lehető legközelebb tegyük a Wi-Fi routerünkhöz.

Ha sem a wifi közeg, sem más sávszélességet igénylő folyamat nem zavar be, akkor válasszunk egy sebességünknek megfelelő adatmennyiséggel dolgozó online mérőeszközt. Ha rendelkezésre áll, akkor érdemes elsősorban az internet szolgáltatónk weboldalán található sebességmérőt használni.

Forrás: https://logout.hu/bejegyzes/btz/hogyan_merjuk_le_internetunk _sebesseget.html