Nagyobb sávszélesség elérése otthon

Nem túlzás, hogy a vezeték nélküli LAN hálózatok forradalmi módon megkönnyítik az internet megosztását lakásunkban. Nem kell falat bontani, vezetékeket átbújtatni az ajtófélfán, kábeleket végighúzni a padlószegély mentén.

Elég egy profi minőségű Wi-Fi router, és máris mehet a böngészés az összes helyiségben. Vagyis mehetne, azonban a klasszikus otthoni hálózatok felépítésének egyik legnagyobb gondja, hogy a lefedettség nem egyenletes, aminek enyhítésére többféle praktikát, kiegészítő eszközt is kifejlesztettek, de tökéletes megoldást egyik sem jelentett a problémára.

A manapság használt otthoni hálózatok felépítése csillag topológiát követ, azaz a középpontban a router áll, és a különböző távolságban lévő eszközök ehhez kapcsolódnak.

Ez a felépítés egészen az utóbbi időkig megfelelő volt, hiszen háztartásonként alig néhány eszköz kapcsolódott a hálózatra. Ma már azonban az okosotthonok és mobil készülékek robbanásszerű terjedésével még egy átlagos lakásban is akár 20-30 eszköz is kapcsolódhat a Wi-Fi-hálózatra egyidőben.

Akinek van otthon Wi-Fi-hálózata, biztosan szembesült már azzal a gonddal is, hogy hiába van csupán egy-két szobányira a routertől, a jel már túl gyenge ahhoz, hogy érdemben használható legyen.

A lakás egészének megbízható lefedése megoldható. Kellő szakértelemmel, néhány hozzáférési ponttal és némi vezetékezéssel profi hálózatot építhetünk ki. Ha felújítás előtt állunk, érdemes a falba FTP kábeleknek is kerülni.

A legkényelmesebb, leggyorsabb módszer és egyben a legújabb is: a pár éve megjelent és azóta egyre terjedő mesh Wi-Fi egyszerre kínál tökéletes lefedettséget akár egy több mint száz négyzetméteres, többszintes családi házban, és nagy sávszélességet a lakás minden pontján.

Forrás: https://prohardver.hu/hir/asus_blog_nagyobb_savszelesseget.h tml