Egyetlen ügyfél miatt állt le a fél internet

Sokan már közműként tekintenek az internetre és nincs abban semmi meglepő, ha a működésében tapasztalható, akár csak részleges fennakadásokat úgy élik meg az emberek, mint amikor váratlanul leáll az áramszolgáltatás, vagy hiába eresztik meg a csapot, nem folyik belőle ivóvíz.

Ezúttal nem maga a világháló esett ki, csak éppen a forgalma jelentős részét kitevő, roppant népszerű oldalak váltak egyik pillanatról a másikra elérhetetlenné.

Számos vezető online hírportál, illetve kormányzati portálok és online szolgáltatás mint például Twitch, Pinterest és Amazon is elérhetetlen volt, a webhelyeket meglátogatva Error üzenet fogadta a felhasználókat.

A probléma a Fastly nevű tartalomközvetítő cég rendszerében jelentkezett, ami az említett oldalak különböző tartalmainak például kép és videó formátumú továbbítását végzi.

A Fastly az első hibabejelentéseket követően elkezdett dolgozni a javításon, és nagyjából egy órán belül helyreállította a szolgáltatás 95 százalékát.

Később hivatalos közleményben is reagált, és mint kiderült: egy addig fel nem fedett szoftverhiba állt a háttérben, ami akkor jelentkezett, amikor egy ügyfelüknél átállítottak egy egyébként szabályos konfigurációs beállítást.

A cég egyik vezető mérnöke később elismerte, hogy számítaniuk kellett volna a hibára, és a beállítás módosítása előtt tesztelniük kellett volna annak hatásait.

A BBC cikke szerint az eset után felmerül a kérdés, hogy egyetlen szolgáltató hibája hogyan okozhat ekkora kimaradást, nem probléma-e, hogy az internet alapját képező hatalmas infrastruktúra működtetése egy maroknyi vállalatra támaszkodik.

Forrás: https://pcworld.hu/pcwlite/kis-tulzassal-leallt-a-fel-internet-nem -mukodik-a-twitch-es-a-reddit-sem-295290.html