2030-ra itt a 6G

Éppen csak, hogy az 5G mobilhálózat beépült a köztudatba, megvívva elfogadottságát, a fejlesztések itt nem állnak meg. A technológiai óriások már dolgoznak az újgenerációs, vezeték nélküli távközlési technológián, a 6G-n.

Az 5G kifejlesztése elsősorban az űrkutatásnak köszönhetően indult el. A célja az volt, hogy vezeték nélküli, kis energiafogyasztású, de nagy adatátviteli képességű legyen.

Az átlag fogyasztó ebből leginkább az új mobilkészülékek megjelenését tapasztalja, mely az 5G esetében sokkal szerencsésebben alakul, mint a 3G és 4G esetében. Ez valószínűleg köszönhető annak, hogy a társadalom már sokkal inkább érti a konstrukció jelentőségét és kihasználhatóságát.

A British Telecom mobilitási kutatásaiért felelőse szerint a 6G-nek inkább evolúciónak kell lennie, mintsem egy új generációnak.

Sokkal fokozatosabb folyamatokra lenne szükség, mint a jelenlegiek. A generációváltások tízéves ciklusokban történtek, melyeknek jó okai voltak, de ez nem azt jelenti, hogy a jövőben is ugyanazt a mintát kellene követnünk.

A frissített 5G hálózat nagyjából kétszer annyi energiát fogyaszt, mint elődje. Az energiafogyasztás kezelésében csak nagy változtatások árán lehet eredményre jutni, ez pedig a csomagok és bitek újrakódolását jelentené, ami hatalmas frissítést eszközölne a bázisállomásokon. További problémát okoz az is, hogy a bitek eleve túl sok mérföldet tesznek meg.

Úgy gondolja, hogy a 6G kiépítéséhez elengedhetetlen a fenntartható szemlélet, a bolygó nem láthatja kárát a technológiai fejlődésnek.

Forrás: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210610_a_pandemia_bi zonyos_teruleteket_lelassitott_de_nem_a_technologiat_2030_ra _itt_a_6g