6 éves telefonon is eldöcög a Windows 11

Annak ellenére, hogy a Microsoft hardverigényes rendszernek állítja be a Windows 11-et, a szoftverrel még egy régi mobiltelefon is megbirkózik. Igaz, kissé döcögősen.

Nagy port kavart a Windows 11 bemutatásakor, hogy a futtatásához valamivel fejlettebb eszközre lesz szükség. És az sem mindegy, milyen processzor dolgozik a gépben, ugyanis a legújabb oprendszer kifejezetten válogatósnak ígérkezik.

Ehhez képest most úgy tűnik, hogy a Microsoft feleslegesen fogja szorosan a gyeplőt, tekintve, hogy az újabb rendszert még egy hatéves mobiltelefon is képes kihajtani.

Ezek voltak ugyanis a tapasztalatai egy mérnök hallgatónak, aki egy Microsoft telefonra varázsolta rá a szoftvert.

Az élmény értelemszerűen nem tökéletes, ami a készülék jellemzőit látva annyira nem meglepő, hiszen a 2015-ben piacra került mobilban egy Qualcomm Snapdragon 810-es processzor, továbbá 3 GB RAM dolgozik.

A rendszer azonban ilyen felszereltség mellett is teszi dolgát, forgatja az ablakokat, mutatja a fájlkezelőt, miközben a telefonról ugyanúgy lehet hívásokat indítani.

Azt persze nem tudni, hogy mi történt volna akkor, ha a rendszer végleges változatát próbálta volna ki. Az ugyanis, ami a készülékre került, egy előzetes tesztverzió, amiből több funkció is hiányzik.

Részben azért, mert a Microsoft még nem végzett a fejlesztésével, így nincs olyan állapotban, hogy tesztelni lehessen.

A látottak mindenesetre megnyugvással tölthetik el a régi számítógép-tulajdonosokat: ha a Windows 11 egy jó pár éves telefonon megy, akkor a kissé lassabb PC-ken is el kell hogy induljon.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20210706_windows_11_mobiltelefon _lumia_950_xl