7 tanács gyermeke internet használatához

Szeptember az iskolába való visszatérés. Az elsősöknek a szülők még megfogják a kezüket, gondosan elmagyarázzák, hogyan működnek a dolgok a világban. Legalább ennyire fontos, hogy a gyermekek az online térben is biztonságosan, tudatosan mozogjanak. Szülőként mindenképp érdemes beszélni velük az online világ működéséről.

A serdülő identitás alakulásának része, hogy megfigyeli, monitorozza a világot. Utánoz és mintákat követ, még ha ezzel nincs is teljesen tisztában. Éppen ezért fontos az online közeg, amelyben mozog, hiszen nagy valószínűséggel onnan is lesznek példaképei, de korántsem mindegy, hogy kik.

El kell neki magyarázni, hogy mi lehet neki káros az online térben, vannak olyan tartalmak, amelyek gyerekeknek valók, és vannak olyanok, amelyek nem. Hogyan vigyázzon az adataira, a jelszavaira, a profiljaira és legyen óvatos a letöltésekkel is.

Érdemes a szülőknek a gyermek digitális eszközeire olyan szűrűprogramokat telepíteni, amely megakadályozza, hogy túl korán találkozzon a gyermek a szexualitással.

A kulturált viselkedés a mindennapi életben és az online térben is fontos. Utóbbira a netikett szabályai az érvényesek. Ez leggyakrabban az e-mail, a chat és a különféle fórumok kapcsán kerül szóba.

Ahogy az utcán, úgy az online térben is meg kell védeni a gyermekeket a rosszindulatú idegenektől. Fontos felhívni a figyelmét arra, hogy akit nem ismer, azt ne jelölje vissza!

Fontos, hogy a szülők segítsék gyermekeik eligazodását az online térben, beszélgessenek arról, hogy használja a különböző platformokat, mire kell figyelni az internethasználat során. Azok a gyermekek ugyanis jóval nagyobb biztonságban vannak, akik érzik a szülők támogatását.

Forrás: https://itbusiness.hu/technology/human_n/7-hasznos-tanacs-h ogy-gyermek-is-tudatos-internetfelhasznalo-lehessen/