A home office árnyoldalai

A céges szolgáltatások és erőforrások távoli elérésére úgy repülnek rá a kiberbűnözők, mint utcai galambok a véletlenül lepottyant emeletes tortára. Az ehhez köthető támadások száma 37 százalékkal nőtt az elmúlt három hónap alatt.

Mivel a koronavírus által fertőzöttek száma új rekordokat döntött 2020 harmadik negyedévében, a vállalatok továbbra is nagymértékben támaszkodnak az otthoni munkavégzésre. Rengetegen nem is tértek vissza az irodai környezetbe, arra számítva, hogy ősszel kezdődik a második hullám.

Így maradt a home office és valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy a távoli hozzáférést biztosító Távoli Asztali Protokoll továbbra is a számítógépes bűnözők elsődleges célpontja volt a harmadik negyedévben.

A Távoli Asztal Protokoll lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy csatlakozzanak egy távoli Windows számítógéphez vagy szerverhez. 

A megnövekedett használat miatt a támadások száma is emelkedett: az előző negyedévhez képest 37 százalékkal nőtt az egyedi ügyfelek távasztalos kapcsolatai ellen irányuló támadási kísérletek száma. A támadók a rosszul védett távelérési eszközök előnyeit kihasználva hozzáférhetnek a vállalati hálózatokhoz.

Ahhoz, hogy elkerülhessük a támadást, adatvesztést, tartsuk naprakészen szoftvereinket és fontos, hogy a rendszer automatikus frissítését mindig engedélyezzük és az automatikusan letöltődő javító csomagok telepítését se halogassuk. 

Legyenek jól konfigurálva a szoftvereink. Emellett hasznos, ha nem kattintunk ismeretlen feladótól származó levélben érkező linkekre, mellékletekre. A vállalati adatbázisokhoz való hozzáféréshez erős jelszavakat használjunk, és készítsünk biztonsági másolatokat a fontos adatainkról.

Forrás: https://computerworld.hu/biztonsag/otthonrol-dolgozol-akkor-te-is-celkeresztben-vagy-288034.html