A macskák elfoglalták az antennákat

A SpaceX nem csak egy magánűrcég, ami elsőként fejlesztett függőlegesen leszálló újrahasználható hordozórakétákat, és űrhajósokat utaztat a Nemzetközi Űrállomásra. A SpaceX egy műholdas internetszolgáltató távközlési vállalat, ami a Starlink-műholdrajt építi, és az űrinternet használatához szükséges különleges antennákat forgalmazza.

2022 elején mintegy 1800 Starlink-műhold kering a Föld körül, és hetente 1600-szor kerülnek veszélyesen közel, egy kilométernél közelebb más, űrben mozgó eszközökhöz. A kínai űrállomásnak tavaly kétszer is pályát kellett módosítania, hogy kitérjen a műholdak útjából. Az űrprogramjáról hagyományosan senkivel sem kommunikáló Peking az ENSZ-nél emelt hivatalos panaszt az űrhajósok életét veszélyeztető esetek miatt.

A SpaceX számára is élet-halál kérdés a Starlink szolgáltatás beindulása. Elon Musk idén nyárra félmillió előfizetőre számít. A szolgáltatás „Jobb, Mint a Semmi” elnevezésű próbaváltozatára és az antennákra 2020 októbere óta lehet előfizetni az Egyesült Államokban, ahol azóta egyre többször figyelnek meg parabolákon heverésző macskákat.

A jelenség oka, hogy a Starlink-antenna a zavartalan vétel érdekében hómentesítő funkcióval is rendelkezik, a macskák pedig valahogy értesültek arról, hogy a tárgy hideg napokon felmelegszik. Kíváncsi tulajdonosok meg is bizonyosodtak róla, hogy az eszköz valóban meleg, és nem a kényelmes forma vagy a sávszélesség vonzza a közkedvelt háziállatokat.

Több tulajdonos is izgatottan figyeli az ötszáz dolláros antenna körül mozgó élővilágot, és sokan aggódnak, hogy romlik az internet minősége, ha a rászálló madarak rácsinálnak. Egyelőre nem ismert, hogy a Starlinket hősugárzónak használó macskák felelősek-e az internetszolgáltatás minőségének hullámzásáért.

Forrás: https://index.hu/techtud/2022/01/08/starlink-spacex-elon-mus k-internet-parabloaantenna-melegit-macska/