Mire jó az 1000 megabites internet?

Manapság az internet szolgáltatók már egészen nagy sávszélességet kínálnak ügyfeleiknek, de jó volna tudni, hogy van-e egyáltalán értelme ennek a nagy sávszélességnek?

Sávszélességnek hívjuk az internet adatátviteli sebességét. Megabit per másodperc a mértékegysége, vagyis azt mutatja meg, hogy egy másodperc alatt hány megabitnyi adatot tudsz elérni az interneten.

Letöltés az, amikor az interneten lévő tartalom jut el a számítógépedre, vagyis letöltöd az adatot. Ilyen például, ha megnézel egy honlapot, vagy egy YouTube videót. Feltöltésnek azt nevezzük, amikor a számítógépedről szeretnél feltölteni valamit az internetre.

Az igazán gyors internethez nem elegendő egy hagyományos router, hanem szükség lehet egy komolyabb teljesítményű darabra. Márpedig hiába lesz akármennyire gyors interneted, ha a routered lekorlátozza a sebességet.

Másrészt a legtöbb eszközzel manapság WiFi-n kapcsolódunk az internetre, WiFi-n keresztül pedig már tényleg nagyon nehéz megközelíteni a divatos sávszélességeket.

Manapság már több szolgáltató is kínál akár ezer megabites internetet, de Wi-Fi-n keresztül egy jó router esetén sem tudunk 2-300 megabites sávszélességnél gyorsabbat biztosítani.

Ha egyszerű, otthoni felhasználásra kell internet, YouTube videók nézegetésére és Facebookra, és egyidejűleg csak 1-2 készülék fogja használni az internetet, akkor igazából egy 10-20 megabites internet erre bőségesen elegendő.

Ha szoktál nagyobb terjedelmű dolgokat letölteni, vagy egyszerre több eszköz is aktívan használja az internetet, akkor érdemesebb gyorsabb csomagot választani, de 25-30 megabit per szekundumnál gyorsabbra ekkor sincs szükség.

Forrás: https://szamitastechnikarol.blog.hu/2019/06/02/mennyire_leg yen_gyors_az_interneted