A magyarok negyede okostelefon-függő

Újabb statisztikák láttak napvilágot a magyarországi okostelefon felhasználók szokásairól, illetve az okostelefonok által okozott függőségről. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézete szerint hazánkban már minden negyedik okostelefon-használó teljes mértékben függőnek, vagy inkább függőnek tartja magát.

Korosztályos szintre lebontva a 18-29 évesek körében majdnem minden harmadik, míg a 30-39 éves korosztályban tízből négy válaszadó vélekedett úgy a felmérés során, hogy inkább okostelefon-függő.
A legidősebbek, a 60 éven felüliek körében is majdnem 16%-os az inkább függők aránya – vagyis a legtöbb függő felhasználó a felmérés alapján nem a legfiatalabb korosztályból kerül ki.
Az okostelefon használat kiterjedtségét a mindennapi cselekvés során is mérte az intézet.

Az eredmények szerint az autóvezetők közül forgalmi dugóban, illetve piros lámpánál minden hetedik rendszeresen nyúl a mobiltelefonjához, akár üzenetek vagy hírek olvasása végett.

Az előzőeknél is nagyobb gyakorisággal jelenik meg pótcselekvésként az okostelefon-használat családi, illetve baráti beszélgetések során: minden ötödik válaszadó ha adódott rá lehetősége többször is elővette az okostelefonját.

Filmnézés, étkezés közben ezek az arányok még magasabb értékeket mutatnak: gyakorlatilag minden második 40 éven alulira igaz állítás, hogy az érintett hónapban nem nézett filmet vagy nem étkezett anélkül, hogy ne pillantott volna rá legalább egy alkalommal a telefonjára.

Az okostelefon-függőség kapcsán 2019-ben végzett átfogó kutatásból többek közt kiderült, hogy a válaszadók 71 százaléka szinte soha nem kapcsolja ki okostelefonját, több, mint fele pedig éjszaka is maga mellett tartja.

Forrás: https://www.hwsw.hu/hirek/64765/okostelefon-fugges-kutatas-nke-itki-felhasznaloi-szokasok.html

A jelentés letölthető innen: Okostelefon-függőség a magyar társadalomban