A Wi-Fi router két frekvenciája

Esetleg Ön is azon internet felhasználók közé tartozik, akiknek kitűzött célja, hogy routeren keresztül kapcsolódjon a gyors és stabil internethez, és éppen azon gondolkodik, hogy a 2,4 GigaHertz vagy az 5 GigaHertz frekvencián működő a jobb. Melyik lesz hatékonyabb és felel meg az Ön elvárásainak?

A mai modern Wi-Fi routerek két különböző frekvencián működnek. A sebesség szempontjából mindenképpen jobb az átvitel az 5 GigaHertz-es sávban. Az optimális feltételek mellett elvégzett tesztek eredményei azt mutatták, hogy valóban sokkal gyorsabbak a letöltés és feltöltés területén.

Természetesen az említett optimális feltételeket nem lehet mindig biztosítani. Rövid távolságra létrehozott, akadálymentes kapcsolat esetén az 5 GigaHertz-es frekvencia működése zavartalanabb, és ez a sáv általában tisztább, használhatóbb, mint a 2 GigaHertz-es tartomány. Ez utóbbin gyakrabban találkozhatunk nem kívánt zavarokkal.

Ellenben az alacsonyabb frekvencia miatt, a 2 GigaHertz-es sáv sokkal jobban kezeli az előforduló akadályokat.

A mai modern routerek legtöbb modellje problémák nélkül továbbít jelet mindkét frekvencián egyidejűleg, tehát vagy manuálisan választjuk ki a kívánt frekvenciát a fogadó eszközön, vagy az eszköz automatikusan maga állítja be azt a frekvenciát, amely az adott időszakban jobb kapcsolatot biztosít.

Ezért, ha úgy dönt, hogy saját otthoni vezeték nélküli hálózatát Wi-Fi routeren keresztül állítja be, mindenképpen úgy válassza meg annak helyét, hogy a vétel a lehető legegyszerűbb legyen és ne zavarja, árnyékolja semmi a sugárzott jelet.

Mindkét frekvenciát egyazon időben használhatja, és az egyes eszközöket ahhoz a hálózathoz tudja csatlakoztatni, amelyiken zavar mentesebb, hatékonyabb azok működtetése.

https://www.speedmeter.hu/blog/2-4ghz-5-ghz/