Az e-számla és a PDF számla különbsége

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk elektronikus számlákkal, melyeknek köszönhetően, egyre kevesebb papírral kell bajlódnunk.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az e-számla nem egyenlő az emailben kiküldött PDF számlával.

Az elektronikus számla, másnéven e-számla a törvényben előírt adatokat tartalmazó számla, amelyet elektronikus formában bocsátottak ki és fogadtak be, tehát ezt nem szükséges papír alapon is kinyomtatni.

Az e-számlával kapcsolatban 3 kritérium támasztható: az eredet hitelessége, a tartalom sértetlensége, valamint az olvashatóság.

E-számla esetén azt, hogy valóban befogadásra kerültek-e a számlák, a kibocsátó nem köteles ellenőrizni. A számlázási folyamat végén a kiállító elérhetővé teszi, például elküldi e-mailben.

Annak vizsgálata, hogy a befogadói oldalon megnyitották-e az e-számlát, már nem feladata a kibocsátónak, azaz a szolgáltatónak.

Az e-számla egyik legnagyobb előnye, hogy elektronikus formában bármikor elérhető, így nem kell többé attól tartania, hogy nem jön a postás vagy nem érkezik meg időben a számlája.

PDF formátumú számla készülhet elektronikus aláírással; elektronikus aláírással és időbélyeggel; valamint elektronikus aláírás nélkül, azonban ez utóbbi – és a vállalkozások között igen gyakori módszer – papír alapú számlának minősül, mivel nem felel meg maradéktalanul az e-számlával szemben támasztott 3 kritériumnak, mivel a tartalom sértetlensége nem biztosított.

Forrás: https://www.bdo.hu/hu-hu/aktualitasok/mi-is-az-elektronikus-s zamla-milyen-felteteleknek