Az erős jelszó sem biztonságos annyira

Amerikai kutatók mutattak rá, hogy kiszámíthatóak vagyunk, ha a jelszavakról van szó, de szerencsére kidolgozták a megoldást is a problémára.

A többségnek nem ismeretlen az a módszer, amikor megpróbálunk regisztrálni valahova és a felhasználó nevünkhöz meg kell adnunk egy jelszót is.

Manapság már nem lehet ezt annyival elintézni, hogy „pista”, mivel szólni fog a platform, hogy legyünk kedvesek nagybetűt és számot használni a jelszavunkban, sőt, van olyan hely, ahol speciális karaktereket is kérnek.

Erre pedig a magyarázat az, hogy kiszámítható lesz a válaszunk is, hiszen a kötelező nagybetűt az elejére rakjuk, míg a speciális karakterünk, a felkiáltójel, pedig a végére kerül, ugye a számokat megmagyarázni sem kell.

A kutatók ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a jelszó alkotási szabályok semmivel nem teszik biztonságosabbá az ember virtuális életét, ehelyett megalkottak egy programot, ami finoman rákényszerítene minket arra, hogy erősebb jelszavakat kreáljunk.

Persze ez nem ismeretlen gyakorlat, sok esetben látjuk, hogy a megadott jelszavunkat kipirosozza a rendszer, és szól, hogy nem lesz ez így jó, vagy besárgázza, ami a csóválom a fejem, de inkább nem szólok egy szót sem megfelelője, illetve amikor zöldben van a cucc, akkor gratulálhatunk magunknak az ideális kód megszüléséhez. De ugye mint láttuk ez sem igaz, mert kiszámítható helyekre raktunk kiszámítható dolgokat.

A kifejlesztett rendszer újdonságát az adja, hogy ötleteket is ad: mivel tehetnénk biztonságosabbá a jelszavunkat. Például rakjuk a speciális karakterünket értelmes szavak közé, de ha már a nagybetűvel variálunk egyet, már eljuthatunk egy könnyen megjegyezhető, és valóban biztonságos jelszóig. Hamarosan akár honlapokon is találkozhatunk vele.

Forrás: https://www.digitalhungary.hu/e-volution/Az-eros-jelszavaink-se m-biztonsagosak-itt-a-megoldas/10457/