Csendes lopásra álltak át a netes bűnözők

2020 második fél évében 85 százalékkal több kibertámadást regisztráltak, mint az év első 6 hónapjában. Sok tavalyi kibertámadás azért volt sikeres, mert kapkodva költöztek home office-ba a cégek.

Azok a vállalatok, amelyek nem biztosították a hálózatuk biztonságos távoli elérését, ahol az alkalmazottak saját, nem frissített eszközökről kezdtek el dolgozni, gyakrabban váltak áldozatul.

Újabban az a módi terjed az internetes csalók körében, hogy sok embertől lopnak kis összegeket.

Az áldozatok nem jelentik a kárt a rendőrségnek, a tettesek így büntetlenek maradnak, viszont összességében mégis vagyonokat keresnek.

A technikára egy brit agytröszt figyelt fel, amely szerint a módszer azért jövedelmező a bűnözők számára, mert a kárvallottak a szerény veszteséget kisebb valószínűséggel jelentik a hatóságoknak, és inkább rálegyintenek az ügyre, mintsem hogy a járvány kellős közepén a rendőrségre szaladgáljanak panaszukkal.

A csalók így gyakorlatilag észrevétlenül ténykedhetnek, de mivel rengeteg áldozatot kopasztanak meg, összességében mégis busás haszonra tesznek szert.

A csalók kezére játszik, hogy egyre könnyebb az interneten olyan személyes adatokat vásárolni, amelyeket valamilyen korábbi adatlopásban szereztek meg a hekkerek, és ezen információk birtokában a bűnözők könnyen el tudják tulajdonítani áldozataik személyazonosságát.

A járvány miatt ráadásul rengetegen dolgoznak otthonról, és ez halmozottan sebezhetővé teszi őket az internetes támadásokkal szemben.

Forrás: https://computerworld.hu/biztonsag/csendes-lopasokra-alltak- at-az-internetes-bunozok-291019.html