Csillagászok a műholdas net ellen

400 műholdtól már működőképes a Starlink névre keresztelt műholdas internet szolgáltatás, amely alacsonyabb árakat, gyorsabb szolgáltatást és stabilabb kapcsolatot ígér az internetezőknek, de a csillagászok aggódnak a rengeteg fénylő pont miatt.

A SpaceX a Starlinket elsősorban nem a meglévő internet szolgáltatások leváltására szánja, hanem az olyan helyek internet ellátásának biztosítására, ahová a hagyományos megoldások bevezetése elképesztően költséges, vagy lehetetlen lenne.

Az önfeledt műholdas netezéshez azért később ki kell majd fizetni a tányérantennát, Wi-Fi routert és egyéb szerelési anyagokat tartalmazó Starlink Kit-et, bár erre csak akkor kell sor kerüljön, ha a vételi pont a több ezer tervezett műhold transzponderének körzetébe kerül.

Amit valószínűsíthetünk eddig, hogy az országhatárok helyett inkább nagyobb földrajzi egységek alapján történhet majd az árazás, abban az esetben, ha nem lesz egyetlen árcédula mindenki számára.

Az eddigiek alapján a projekt túl szép hogy igaz legyen, de a csillagászok rögtön visszahúzták az álmodozókat a földre, és közölték, hogy a földi teleszkópok munkáját már a jelenlegi műholdak is nagyban megnehezítik, a tervezett 12 ezer új égitest pedig konkrétan ellehetetlenítené azt.

A fénylő műholdflottától ugyanis nem látni a messzebb lévő objektumokat. Jelen pillanatban a csillagászok, létszámuknál fogva behozhatatlannak tűnő hátrányban vannak az olcsó internetre áhítozók ellenében, hiszen a SpaceX engedélyt kapott az Egyesült Államok kormányától 12 ezer darab műhold fellövésére.

Forrás: https://kidsnews.hu/2020/03/internet-az-urbol-tiltakoznak-a-csi llagaszok-a-12-ezer-muhold-miatt/