Egyre többször hivatkoznak a koronavírusra

A pandémiás időszakban az online bűncselekmények elkövetői egyre gyakrabban hivatkoznak a koronavírusra, annak gyógymódjaira, illetve az esetleges állami támogatások, segélyek folyósítására, közéleti személyek adományaira vagy akár nyereményjátékokra – figyelmeztetett az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

A kiberbűnözők adathalász e-mailek, illetve weboldalak, valamint nyereményjátékok formájában próbálnak személyes vagy bankkártyaadatokhoz jutni, melyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel.

Fontos tudni, hogy a közigazgatási szervek soha nem a közösségi média felületein vagy e-mailben keresik meg a lakosságot esetleges támogatások folyósítása kapcsán, ez kizárólag a hivatalos csatornán – postai levelezési címen vagy az Ügyfélkapun – keresztül történik. 

Azt tanácsolták, hogy soha senki ne adja meg bankkártyaadatait olyan weboldalon, amelynek létezéséről csupán egy figyelemfelhívó üzenet alapján értesült. 

Az ismeretlen webhelyeken regisztráláskor mindenki ügyeljen arra, hogy olyan jelszót válasszon, amelyet más szolgáltatásokban nem használ, hiszen az elkövetők célja sok esetben csupán a felhasználó hitelesítő adatainak megszerzése. 

Az ORFK szerint különös figyelemmel kell eljárni minden olyan esetben, amikor a weboldal, az elektronikus levél küldője vagy a hirdetés feladója a koronavírusra hivatkozik, és bármilyen személyes vagy bankkártyaadat megadását kéri. 

Az ilyen oldalak, illetve levelek sokszor egyszerű formázást, nyelvtanilag helytelen mondat szerkezeteket vagy kifejezéseket használnak, hiszen azokat egyszerre több nyelven, tömegesen hozzák létre. 

Forrás: https://propeller.hu/itthon/3594898-orfk-egyre-tobbszor-hivatkoz nak-internetes-csalok-jarvanyra?utm_source=hirkereso.hu&utm _medium=referral