Eljárást indított a TikTok ellen a GVH

Vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal a TikTok üzemeltetőjével szemben, mert szerintük a felhasználókat hiányosan és megkésve tájékoztatták az őket érintő dolgokról.

A GVH indoklása szerint azért indított vizsgálatot a nagy számú magyarországi felhasználóval rendelkező, az Egyesült Államokban bejegyzett, kínai tulajdonú szolgáltatóval szemben, mert azt valószínűsíti, hogy a vállalkozás nem a jóhiszeműség és tisztesség alapelvének megfelelően elvárható szakmai gondossággal tájékoz​tatja a fogyasztókat az online platform működésére vonatkozó lényeges információkról.

Ide tartozik például a szolgáltatás igénybevétele során kezelt adatok köre, valamint azok felhasználása is.

A hivatal szerint a jogsértés gyanúját veti fel az is, hogy az üzemeltető nem tette magyar nyelven hozzáférhetővé a magyarországi, egyébként magyar nyelvű kereskedelmi kommunikációival megcélzott fogyasztók számára a platform működésének és a TikTok használatának legfontosabb feltételeire vonatkozó tájékoztatásokat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

Az eljárás lefolytatása három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, legfeljebb két hónappal hosszabbítható meg.

Vagyis legkésőbb 2021 áprilisára kiderülhet, valóban követett-e el jogsértést a TikTok.

A Gazdasági Versenyhivatal nemrég ​1,2 milliárd forintos büntetést rótt ki a Facebookra​. ​A magyar hivatal szerint az amerikai vállalat megtéveszti a felhasználókat.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20201008_gazdasagi_versenyhivatal_ gvh_eljaras_tiktok