Kijátszhatatlan azonosítás

A mai két leggyakoribb, egyedi anatómiai jellemzőket kihasználó biometrikus azonosítási módszer az okostelefonoknál az ujjlenyomat-olvasás és az arcfelismerés.

Ezeknél megbízhatóbb módszernek tartja egy kutatócsoport az ujjban futó vénák vizsgálatát.

A Buffalo Egyetem kutatói új biometrikus azonosítási módszerrel kísérleteznek. Ezúttal az ujjban futó vénákat tapogatnák le fény és hang segítségével. A módszert egészen az okostelefonokig elvinnék.

Az amerikai optikai társaság közleménye szerint a kifejlesztett 3D ujjvénás biometrikus hitelesítés eddig nem látott biztonságot nyújthat.

Mivel nincs két egyforma 3D-s vénaminta, ezért a hamisításhoz pontos 3D-s másolatot kellene készíteni az ember ujjvénáiról, ami alapvetően lehetetlen.

Úgy tűnik, hogy hackerek nem tudják lemásolni az ember ereit, és ezzel kicselezni ezt az új biometrikus hitelesítési módszert.

A rendszer jelenleg fejlesztés alatt áll, és még néhány év kell a miniatürizált változatához, azonban ha ez megvan, akkor kiválthatná a telefonok mostani ujjlenyomat-szkennereit.

Ujjvénákon alapuló hitelesítési módszerek persze már vannak, azonban ezek 2D képeken alapszanak. Az új technika egy további mélységi réteget adna ehhez, kialakítva a 3D-s képet, ami jelentősen megnövelné a biztonságot.

A rendszer úgynevezett fotoakusztikus tomográfiát használ. Ez egy képalkotó technika, amely ötvözi a fényt és a hangot. Először lézer fénnyel világítják meg az ujjat, majd amikor a fény egy vénába ütközik, az erek elnyelik az energia egy részét, és ultrahang létrehozásával reagálnak rá.

Az embereken végzett tesztek biztatók: 99 százalékos pontosságot mutattak.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20201008_fotoakusztikus_tomografia_ ujj_venak_biometrikus_azonositas