Hogyan működnek az internetkapcsolatok?

Amikor okostelefonoddal, táblagépeddel vagy számítógépeddel az internetre lépsz, az internet szolgáltatód hozza létre a kapcsolatot az eszközöd és a keresett webhely vagy szolgáltatás között.

Ehhez a szolgáltató az IP-címedet használja fel, amely nagyjából az internetes postai címednek fogható fel. ​IP-cím azonosítja az egyes számítógépeket az online követhetőség és felismerhetőség érdekében.

Amikor egy webhelyet, például az Ebay-t használod, a számítógéped vagy okostelefonod ahhoz a kiszolgálóhoz csatlakozik, amely az Ebay webhelyét tartalmazza.

Ez a kiszolgáló egyszerűen egy másik számítógép, amelyet azonban kimondottan olyan céllal építettek, hogy több kapcsolatot tegyen lehetővé információvesztés nélkül.

A kiszolgáló megkapja a te számítógépedről származó kérelmet, majd elküldi neked a webhely kért információit az IP-címedet használva a számítógéped megtalálásához.

Azonban internetezés közben sokkal több minden történik egyszerre. Miközben böngészel és a látott információkat olvasod, a számítógéped IP-címét eltárolja a kiszolgáló adatbázisa, a webhelyen mutatott viselkedéseddel együtt például, hogy mit néztél, hova kattintottál.

Itt jön képbe a VPN. VPN használatával biztosíthatod, hogy a számítógéped ne legyen többé követhető. A számítógéped az internet szolgáltatód helyett egy VPN-kiszolgálóhoz csatlakozik egy biztonságos, ​titkosított kapcsolaton keresztül​.

Ezután a VPN-kiszolgáló csatlakozik az általad keresett webhelyhez. Ott a szokásos módon rögzítik a látogatásod adatait, azonban a VPN-kiszolgáló ​IP-cím​e​, és n​em a saját számítógéped IP-címe alapján.

Az Ebay így is gyűjthet adatokat a látogatásodról, azonban ezeket az adatokat nem tudja hozzád kapcsolni.

Forrás: https://www.vpnszerver.hu/mire-jo-a-vpn/