Mi a sávszélesség és a szélessáv?

A sávszélesség a gyakorlatban sebességet jelent. Pontosan, hogy egy távközlési vonalon milyen gyorsan képes haladni az adatforgalom.

Ha internetezünk, akkor a számítógépünk, illetve a rajta futó internetező alkalmazások általában igyekeznek a lehető leggyorsabb adatforgalmat bonyolítani vagyis kihasználni a vonal sávszélességét, így az internetezés sebessége, illetve élménye függ a vonal sebességétől, azaz sávszélességétől.

A sávszélességet megabit per szekundum mértékegységben szokás megadni.

Ha a szolgáltató csomag leírásában “per” jellel van elválasztva két sebesség adat, akkor az első a letöltési irányú sebességet, a másik a feltöltési irányú sebességet adja meg, pl. a 22/6 jelölés 22 megabit per szekundum letöltési- és 6 megabit per szekundum feltöltési sebességet jelent.

A szélessáv szó a gyakorlatban gyors internet kapcsolatot jelent. Arra, hogy ma pontosan milyen sávszélességtől nevezünk egy internet kapcsolatot szélessávnak, nincs szabvány. Általában a hírközlési hatóság szokta kijelenteni, hogy mit ért szélessávú kapcsolaton.

Mit csináljunk akkor, ha lassú az internetünk?

A lassúságnak számos oka lehet. Mielőtt hibára jelentenénk a szolgáltatónál érdemes elvégezni az internet sávszélesség mérést, azaz sebesség mérést.

A méré​si eredményt érdemes összevetni a maximum sávszélességekkel, melyek a szerződésünkben vannak. Ha a sebesség eléri a maximum kb. 70-80%-át, az még jó.

Ha az alatti a sebesség, érdemes lehet egy hibabejelentéssel próbálkozni. Ha a vonal nem lehetetlenül lassú, érdemes a mérést többször elvégez​ni, különböző napszakokban.

Forrás: https://www.telenet.hu/hasznos-tan%C3%A1csok/mi-a-s%C3% A1vsz%C3%A9less%C3%A9g-%C3%A9s-a-sz%C3%A9less% C3%A1v.html