Elkészült a Nemzeti Levéltár új adatbázisa

A Nemzeti Levéltár legnagyobb, az 1828. évi országos összeírást feldolgozó adatbázisát adták át a nagyközönségnek.

Az 1828. évi országos összeírás teljes, 12 688 település adatait tartalmazó, indexelt képanyaga a Valenciai Műszaki Egyetem által fejlesztett algoritmus és mintegy 70 önkéntes munkájának eredményeként jött létre. Ez az összeírás az eddigi legnagyobb, kézírásfelismeréssel feldolgozott gyűjtemény Magyarországon.

Közleményük szerint az új adatbázis átadásán az intézmény általános főigazgató-helyettese kiemelte: számos jó nemzetközi gyakorlatot követve az MNL is nyitott a civilek bevonására adatbázisainak fejlesztésében.

Reményét fejezte ki, hogy az önkéntesek által feldolgozott iratanyag és adatbázisok száma egyre gyarapodni fog, és megköszönte az önkénteseket adó Magyar Családtörténet-kutató Egyesület segítségét a közösségi összefogással végzett munkában.

A közlemény kiemeli az önkéntesek európai szinten egyedülálló aktivitását, a meghirdetett programra ugyanis két nap alatt annyian jelentkeztek, hogy le kellett állítani a toborzást.

Az 1828. évi országos összeírás 196 724 oldalból áll, és tartalmazza a 19. század első feléből valamennyi adófizetési kötelezettség alá eső háztartás tulajdonosának, családfőjének az adatait. Az egyedülálló történeti forrásban 2 845 595 személynév szerepel a történeti Magyarország, Horvátország és Szlavónia teljes területéről.

Az adatbázisban a kereshető személynevek mellett a vagyoni és társadalmi helyzetre vonatkozó adatok digitalizált képei is elérhetők a kutatók számára, szem előtt tartva, hogy az összeírás a korszak magyar társadalom- és gazdaságtörténete szempontjából pótolhatatlan forrásértékkel bír – közölte a Nemzeti Levéltár.

Forrás: https://itcafe.hu/hir/leveltar_adatbazis_kezirasfelismeres.html