A kibertámadás ma komoly, valós veszély

Manapság mindenki találkozik a digitális ügyintézéssel, fontos okmányok, adatok, pénzügyi manőverek terepe a világháló, legyen szó magánszemélyről vagy vállalkozásról. A kibertérben ugyanúgy jelen vannak a bűnözők, mint a való életben.

Online pénzmozgások, felhőben tárolt adatok hatják át az életünket ahomeofficevilágában.Atechnológiaieszközökkel hatékonyabbá, gyorsabbá tehetők a hétköznapi, vagy a vállalati folyamatok, ezek nyomán azonban rengeteg adat keletkezik, és egyre több információ kerül a világhálóra, a bankkártya adatoktól, lakcímtől kezdve a személyes fotókig szinte minden. A nem megfelelően tárolt adatok könnyen kibertámadás célpontjává válhatnak. Személyes adatokat, privát fotókat, levelezéseket, sőt pénzt is veszíthetünk. A vállalatok az anyagi kár mellett súlyos veszteségeket szenvedhetnek el a leálló működési folyamatok, a vásárlói bizalom csökkenése vagy a márkaérték hanyatlása kapcsán.

Az igazán megdöbbentő az, hogy tíz támadásból kilenc az emberi tényezővel, azaz egy óvatlan felhasználóval kezdődik. A rengeteg kárt okozó események 75 százaléka adathalász e-mail megnyitásából ered, amelyből egyébként 3,4 milliárdot küldenek szét az éterben egyetlen napon.

A tájékozódással vagy célzott képzéseken való részvétellel már elsajátítható bizonyos fokú tudás a kibertámadások ellen. Fontos tudni, hogy a digitális biztonság egy folyamat, nem pedig egy termék. Nem elegendő megvásárolni egy vírusirtó szoftvert, majd karba tett kézzel hátradőlni. Ahhoz, hogy valóban biztonságban tudjuk személyes vagy céges adatainkat egy jól átgondolt rendszerre, eljárások összességére van szükség. Ezeknek csak egy része a megfelelően kiválasztott, erős jelszó, a többfaktoros hitelesítések használata, a biztonsági másolatok, a naprakész szoftverek, vagy épp a biometrikus azonosítások szintén védelmünket szolgálják. 

Forrás: https://www.veol.hu/helyi-eletstilus/2022/07/a-kibertamadas- ma-valos-veszely