Mobilhálózati kimaradások is lehetnek?

Egyelőre kérdés, mennyire lesz súlyos idén az energiaválság, az viszont már biztos, hogy érdemes minden forgatókönyvre felkészülni. Ezek közül az egyik legrosszabb, amelyet végső esetben alkalmaznak, az úgynevezett rotációs kapcsolási rend, vagyis RKR. Ez az átmeneti megoldás azt takarja, hogy a különböző fogyasztókat meghatározott ütemterv szerint ideiglenesen lekapcsolják a hálózatról. Bár az energiaválság nem minden országot érint majd egyformán, a kontinensen üzemelő nagyjából félmillió adótorony hosszantartó szünetmentesítésére egyelőre nincs hatékony megoldás. A kimaradás pedig azért is komoly probléma, mert vészhelyzet esetén segítséget sem lehet hívni.

Az adótornyokat úgy tervezték meg, hogy akkumulátorról vagy dízelgenerátorról kapjanak áramot, ezzel pedig csupán 1–48 órát lehet áthidalni. Ez nem tűnik túl gazdaságos megoldásnak az elszállt üzemanyagárak miatt. Mint ismert, a DigiMobil hat hazai településen kapcsolja le a szolgáltatását, mivel az érintett adótornyok dízelgenerátorról működnek.

Szakértők szerint ahhoz, hogy a hazai rendszerben ne legyen fennakadás, az kell, hogy a kormányrendeletben foglalt, védett státuszú fogyasztók, katonai létesítmények, kórházak, repülőterek, közé bevegyék a távközlési infrastruktúrát is.

Jelenleg az infrastruktúra elemei közül csak azok védettek, amelyek az országos közszolgálati televízió- és rádióadás továbbításában vesznek részt, illetve azok is, amelyek a rendvédelmi szervek adását továbbítják.

Egy iparági szakértő szerint jelenleg arra kaptak ígéretet, hogy a távközlési infrastruktúra elemeit nem érinti majd a korlátozás. Ezzel azok a felhasználók járhatnak jól, akik egy bázisállomás tövében laknak, mint például egy társasház lakói, ahol az épület tetején ott az adótorony.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20221010_mobilhalozat_kimaradas_ energiavalasag_telekommunikacio