Eszközellátottság a tanév elején

Egy augusztusban végzett országos felmérés szerint a tavaszi kényszerhelyzet miatt sokat javult a tanulók eszközellátottsága, a szülők többsége viszont a háta közepére sem kívánja a távoktatást.

A számok azt mutatják, hogy noha a legtöbb szülő számára a hagyományos oktatás az ideális megoldás, a legtöbben mégis a digitális oktatás visszatérésére számítanak.

Annak ellenére, hogy a jelenlegi tanév már elindult, a válaszadó, iskoláskorú gyermekkel rendelkező szülők közel fele a digitális oktatás rövid időn belüli visszatérésére számít, ötödük pedig a két oktatási forma közötti többszöri váltakozást tartja a legvalószínűbbnek.

A műszaki cikkek, számítástechnikai- és okos eszközök, hazánkban eddig jellemzően nem tartoztak bele az iskola-felszerelésbe, ám ez a trend évről évre fordulni látszik, és ennek a vírus még nagyobb lökést adott.

2020-ban a műszaki cikkek iránti kereslet jelentősen megnőtt főleg azok körében, akiknek általános iskola alsó tagozatos gyermeke van.

A digitális oktatás márciusi bevezetésekor is megfigyelhető volt a megnövekedett vásárlási igény: a szülők harmada vásárolt valamilyen műszaki cikket kifejezetten a vírus hatására tavasszal, a legtöbben laptopot vagy mobiltelefont.

Az információszerzés, a tanulás és a kikapcsolódás mellett a világhálón káros tartalmakkal is találkozhatnak a gyerekek, illetve az a veszély is fennáll, hogy a kelleténél több időt töltenek online, legtöbbször bármiféle ellenőrzés nélkül. Egészen kicsi kortól fontos a tudatos internet használatra történő nevelés, a veszélyek és a biztonságos internetezés szabályainak megismertetése.

Forrás: https://bitport.hu/igy-allnak-hozza-a-tanevkezdeshez-a-hazai-cs aladok