Gyermekeknek szánt Instagram

Az Instagram már dolgozik egy kifejezetten 13 év alattiaknak szánt alkalmazás fejlesztésén. A Facebook által birtokolt képmegosztóra nagy érdeklődést mutatkozik a fiatalabb korosztályban is.

Még nincsen teljesen kidolgozott tervük, miként fogják ezt lehetővé tenni. Az Instagram jelenlegi szabályzata szerint ugyanis csak 13 év felettiek regisztrálhatnak a közösségi oldalra.

A cég vezetőjének elmondása szerint szeretnék, ha a kiskorúaknak szánt felület a szülők számára átlátható lenne, és eszközöket kapnának a gyerekük fiókjának felügyeletére.

A Facebook szóvivője szerint sok olyan visszajelzésről hallanak, hogy a gyerekek a szüleiktől kérnek engedélyt a regisztrálásra, arra hivatkozva, hogy nem szeretnének lemaradni a barátaik tartalmairól.

A Facebook korábban a Messenger Kids-t is elérhetővé tette, ami a Messenger kicsiknek szánt változata, és a 6-12 év közti korosztályra céloznak vele. Hasonlót terveznek az Instagrammal: szeretnék, hogy a felhasználók fiatal rétege felfedezhessen az érdeklődési köréhez, hobbijaihoz fűződő tartalmakat úgy, hogy a szülők kontrollt gyakorolhatnak a tevékenységük felett.

A 13 év alattiaknak szánt online szolgáltatások nem csak privátszféra szempontjából problémásak, de jogilag is érzékenyebb terület.

2019 szeptemberében az amerikai kereskedelmi bizottság 170 millió dollárra büntette a Google-t, amiért előzmények alapján céloztak meg gyerekeket reklámokkal a YouTube-on, ezzel megsértve a gyermekekre vonatkozó online adatvédelmi törvényt.

Forrás: https://24.hu/tech/2021/03/19/instagram-kids-kozossegi-medi a-internet-13-ev-alatti/