Internet a digitális oktatáshoz

A koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások alapjaiban változtatták meg az elmúlt egy év mindennapjait. Az online oktatás és a home office megjelenésével robbanásszerűen nőtt a videóbeszélgetések száma, a csökkenő személyes kontaktus miatt pedig a streaming oldalakon nézett filmek mennyisége is.

Az otthoni oktatásnak elsődleges feltétele a korlátlan, megbízható és stabil internet-hozzáférés és a megfelelő eszköztár, akár háztartásonként több számítógép, laptop is, hiszen ahol több gyerek van, és egyszerre zajlanak az online órák, nem elég egy gép. Arról nem is beszélve, hogy a családok jó részében a szülő is otthoni, számítógépet igénylő munkavégzésre kényszerül.

Ha például két szülő és két gyermek szeretne a digitális oktatáshoz és az otthoni munkavégzéshez internetszolgáltatást választani, és egyidejűleg csak 1-2 készülék fogja használni az internetet, akkor igazából egy 15-20 megabites internet erre bőségesen elegendő.

Amennyiben egyszerre akár 3-4 készülék is aktívan használná az internetet akkor érdemes gyorsabb csomagot választani, ekkor egy 25-30 megabit per szekundumos internet előfizetés lehet a megfelelő választás.

Az internet-előfizetés mellett azonban nagyon sok múlik azon is, hogy milyen router szolgálja ki az eszközöket. Az igazán gyors internethez nem elegendő egy hagyományos olcsó router, hanem szükség lehet egy komolyabb teljesítményű darabra. Márpedig hiába lesz akármennyire gyors az internet, ha a router lekorlátozza a sebességet.

Manapság már több szolgáltató is kínál hangzatos, akár ezer megabites internetet, de sok esetben a hozzá adott router Wi-Fi-n keresztül ennek a sebességnek csak egy kicsi, tört részét tudja biztosítani.

Forrás: https://hang.hu/magyar-hang-plusz/2021/03/23/akad-olyan-fal u-ahol-vezetekes-internet-sincs/