Internetünk védelme zivatarok idején

A nyári viharok esetén könnyen előfordulhat, hogy elmegy az áram és több elektronikai eszköz is meghibásodik. Ha az áram meg is javul, még nem jelenti azt, hogy minden rendben.

Például, ha az áramszolgáltató hálózatában keletkezik zárlat, következményképp előfordulhat, hogy az elektromos rendszer túlfeszültséget küldött az elosztó állomás irányából a vezetékeken keresztül a konnektorokba csatlakoztatott végponti eszközök felé. A túlfeszültség lehet, hogy éppen a nappaliban koncentrálódik és a tévé, a set-top-box és a Wi-Fi router lesz az elszenvedő alany.

Ezt érdemes megelőzni egy komolyabb szünetmentes tápegység vagy egy túlfeszültség védő elosztó vásárlásával.

A szünetmentes tápegység előnye, hogy amikor elmegy az áram, a rá csatlakoztatott eszköz nem áll le azonnal. A komolyabb típusok a feszültség ingadozásoktól, lökésektől is megvédik berendezéseinket. A túlfeszültségvédő elosztó védelme szemben a szünetmentessel csak az elektromos hálózatban fellépő túláram lökéseket képes kiszűrni bizonyos feszültségszint felett, megvédve ezáltal az érzékeny elektronikai eszközöket, de ez is igen fontos lehet.

A fentieken túl, vagyis az áramszolgáltató hibájából fakadó elektromos zavarokon túl is van még olyan helyzet, amikor jól jöhet egy túlfeszültségvédő. Ez pedig a villámlás okozta másodlagos hatások esete. Ekkor a túláram az, ami a gondot okozza. A villámcsapás akkora energiát összpontosít becsapódáskor, hogy az még annak a helyétől igen távol, több háztömb távolságból is tud károkat okozni. Elkerülni ezeket nem lehet teljesen, de megelőzni, védekezni érdemes ellene.

A védekezésen túlmenően érdemes lakás biztosításunkat ellenőrizni. A biztosító minimális díj ellenében megtéríti a villámlás másodlagos hatása esetén keletkezett kárunkat.

Forrás: https://fmc.hu/2016/11/09/szunetmentes-tap-vagy-tulfeszults eg-vedo-minden-amit-tudnod-kell-a-kutyuid-megovasarol