Csődbe mehet a műholdas internet?

Elon Musk kijelentése szerint a Starlink ágazatnak minimum 20, de akár 30 milliárd dollárnyi tőkére is szüksége lehet, hogy továbbra is működjön.

Musk elmondta azt is, hogy a Starlink-terminálokkal pénzt veszít a vállalat. Egy ilyet legyártani 1000 dollárba kerül, de 500 dollárért és egy havi 99 dolláros előfizetésért árulják. A tervek szerint olcsóbban gyártható megoldással állnának elő.

Az ügyvezető elárulta, hogy két nagy telekomcéggel is kötöttek már együttműködési megállapodást, további részleteket azonban nem közölt. A Starlink jelenleg közel hetvenezer aktív felhasználóval rendelkezik egy múlt heti bejegyzése szerint, és 12 országban üzemel. Egy éven belül azonban 500 ezer felhasználóra számítanak.

Musk a mostani ügy kapcsán elmondta: ha sikerül elkerülniük a csődöt, már az is nagyszerű lesz, akkor onnan már tovább tudnak lépni. Musk már a múltban is hangoztatta, hogy a műholdas internettel foglalkozó cégek legnagyobb kihívása az, hogyan ne menjenek csődbe.

Szerinte amikor teljesül a 20-30 milliárdos befektetés, és a hálózat teljesen elkészül, a Starlink 30 milliárd dolláros árbevételt generálhat, és kiválhat a SpaceX-ből, hogy önállóan a tőzsdére menjen.

A Starlink jelenleg több mint 1700 műholddal üzemel, összesen azonban 42 ezret akar Musk. A SpaceX ügyvezetője szeptemberre ígérte a globális indulást, nehezményezte azonban, hogy a szabályozások rosszak és elavultak a kilövésekkel kapcsolatban.

Nemrég azért kellett elhalasztani a SpaceX egyik kilövését, mert a kilövési zónába egy repülőgép lépett be, szerinte az emberiség soha nem lesz űrutazó civilizáció, ha a szabályozásokon nem változtatnak alapvetően.

Forrás: https://itcafe.hu/hir/spacex_starlink_csod_30_milliard_dollar_m usk.html