Kiborítja az Alexákat az Amazon Alexája

Több amerikai szülő arról panaszkodott, hogy Alexa nevű gyermekét primitív viccekkel zaklatják az iskolában, mivel az Amazon digitális asszisztensét is így hívják. A kiskereskedelmi óriás Alexája ráadásul az élő beszédet is megérti, és a különböző parancsokra reagál.

A BBC szerint főként emiatt durvul el a helyzet, ugyanis néhány intézményben az Alexa nevű diákokat is hasonló parancsolgatással cukkolják.

A helyzet odáig fajult, hogy az elkeseredett szülők hivatalos megkeresést küldtek az Amazonnak, hogy az lehetőség szerint változtassa meg az asszisztens nevét egy nem emberi névre.

A cég reakciójában mindössze annyit közölt, mélyen elkeserítette őket, hogy ilyen megtörténhetett. Hozzátették ugyanakkor, hogy a rendszert nem kötelező Alexa megszólítással használni, a vezérszó ugyanis módosítható.

A BBC idézi egy Heatherként azonosított szülő panaszát, aki azt mondta, hogy tinédzser korú gyermekét hosszabb ideje zaklatják diáktársai és olykor tanárai is.

Elmondása szerint az intézmény egyáltalán nem volt segítőkész, és azzal hárítottak, hogy a gyermeknek meg kell tanulnia együtt élni ezzel. A szülők azonban nem hagyták annyiban, és inkább kivették a gyermeket az iskolából, hogy egy másik intézményben kezdhessen új életet. Biztos, ami biztos, még a nevét is megváltoztatták.

A szülő azzal vádolta az Amazont, hogy nem végeztek alapos etikai kutatást, amikor az Alexa nevet választották.

Egy amerikai államban időközben kampány is indult, melynek célja, hogy az Alexa nevet ne kössék azonnal az Amazon termékéhez, hiszen az egy emberi név. A főszervező azonban úgy véli, hogy az alexázás mára gonosz tréfák tárgya lett.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20210707_amazon_alexa_digitalis_a sszisztens