Jelszómegosztás a családban?

A lakótársak és az egy háztartásban élők gyakran osztják meg a felhasználóneveket és a jelszavakat egymás között. Ez azonban bonyodalmakhoz is vezethet.

Egy új felmérés szerint a megkérdezett felhasználók majdnem felének semmiféle problémát nem jelent az, ha a vele egy háztartásban élőkkel vagy a lakótársukkal megosztják a streaming szolgáltatásokhoz tartozó felhasználónevüket, jelszavukat.

Ez még nem is annyira aggasztó jelenség ahhoz képest, hogy a válaszadók egyharmada elismerte, hogy az online kiskereskedelmi szolgáltatásokhoz (eBay vagy Amazon) tartozó hitelesítő adatait is elárulja a vele élők számára.

Mindezek mellett a megkérdezettek 30 százaléka az ételrendeléshez használt fiókjainak bejelentkezési információit is kikotyogja.

Miközben a felhasználók meglehetősen bőkezűen bánnak a bizalmas adataik megosztásával, aközben azért aggódnak is.

Sokan nem biztosak abban, hogy az átadott hitelesítő adatok miatt nem éri hátrány őket, akár adatszivárgás következtében, akár azért, mert az internet sebessége csökkenni fog például a párhuzamosan elindított streamek miatt.

Sokszor előfordul, hogy a lakótársak barátokká válnak, ami megkönnyíti az online szolgáltatások megosztását, és az ezzel járó előnyök gond nélküli élvezetét. Sajnos azonban, ha nem figyelünk oda, akkor mind nagyobb az esélye annak, hogy az adatok illetéktelen kezekbe kerülnek.

Hogy ez ne történhessen meg, egyes szolgáltatások különféle megoldásokkal segítik, hogy több ember is használhassa ugyanazt az előfizetést a jelszavak megosztása nélkül is.

Forrás: https://biztonsagportal.hu/jelszomegosztas-a-csaladban-vajon-j o-otlet.html