Jobb támogatást vár a mobiloknál az EU

Véget érhet annak az Európai Unió területén hatályba lépő jogszabálynak az előkészítése, mely azt biztosítaná, hogy az okostelefon- és tabletgyártók a jelenleginél szigorúbb feltételek mellett nyújtsanak támogatást készülékeikhez.

A készülék piacra dobásától számítva legalább öt évig biztosítaniuk kellene a gyártóknak a legfontosabb cserealkatrészeket az összes általuk forgalmazott okostelefonhoz és tablethez az új jogszabálytervezet értelmében.

Az új jogszabály hatályba lépését követő egy éven belül a gyártóknak 15 alkatrésztípust, illetve alkatrészcsaládot kellene biztosítaniuk a javítószolgálatok részére, illetve meghatározott számú cserealkatrészt közvetlenül a fogyasztók számára is elérhetővé kell tenni a fent jelölt, ötéves időintervallumon belül.

A gyártók számára előírt cserealkatrészek között van egyebek mellett az akkumulátor, a hátlap, a kijelző, az előlapi és hátlapi kamerák, a töltő- és audiocsatlakozók, a mikrofonok és hangszórók, illetve a hajlítható kijelzős készülékek esetében a zsanérmechanika valamint a kijelzőt védő speciális fólia.

Ezen felül a végfelhasználók számára közvetlenül is biztosítani kell a hozzáférést a csereakkumulátorokhoz, illetve a hátlapokhoz, amennyiben azok eltávolítása nem oldható meg roncsolódás nélkül egy esetleges akkumulátorcsere során. Ezt a gyártók megkerülhetik, ha szavatolják, hogy a készülékekbe épített akkumulátor kapacitása 500 teljes ciklust követően is eléri az eredeti kapacitás 83%-át, illetve 1000 ciklus után a 80%-át.

A Bizottság a fentiek mellett az okostelefonoknál és tableteknél is kötelezővé tenné a nagyobb háztartási eszközök mintájára az energiacímke-jelölést.

Forrás: https://www.hwsw.hu/hirek/65082/okostelefon-tablet-eletciklu s-alkatresz-alkatreszellatas-akkumulator-elettartam-eu-europai- bizottsag-jogszabaly.html