Új azonosítási módszer a mobilokra

Az okostelefonokat és táblagépeket hosszú ideje kétféle módszerrel oldhatja fel a felhasználó, de rövidesen jöhet egy még jobb, és még kényelmesebb megoldás: a kézremegés alapján történő azonosítás.

Áttöréshez hasonló eredményeket sikerült elérnie két francia intézet munkatársainak: egy olyan algoritmust fejlesztettek, ami a finom kézremegések alapján azonosítja a felhasználót, pusztán azáltal, hogy megfogja a mobiltelefont.

Az eljárás 92,5 százalékos pontossággal működik, és nagyjából másfél másodpercnyi idő alatt megy végbe. Elég gyors, és egészen jól is működik, pedig még csak kísérleti szinten létezik.

A HoldPass, ahogy a rendszert nevezik, nem igényel új eszközöket, vagy szenzorokat és a gyártószalagról leesett mobiltelefonnál is működik, márkától teljesen függetlenül.

Az eljárás alapja a ballisztokardiográfia, ami a felhasználó szívverését, illetve az általa keltett vibrációt nézi, értelmezi.

A kutatók 217 önkéntes bevonásával tesztelték a rendszert, ami szerintük hatékonyabb és biztonságosabb, mint a ma létező azonosítási technikák, mint az ujjlenyomat és az arcfelismerés. A technológia ugyanakkor közel sem tökéletes, és egyelőre az alapvető problémákat sem sikerült kiküszöbölni.

Ilyen például, hogy a technikát csakis nyugodt állapotban lehet használni, mivel az algoritmus azt már nem tudja lekövetni, ha a felhasználót esetleg stressz éri, és emiatt gyorsabb szívverés jelentkezik. De akkor sem igazán használható, ha a mobil tulajdonosa olyan helyen van, ahol a külső tényezők, például rázkódás, zavarják a jel leolvasását. Ugyanakkor már most megvannak a maga előnyei, például, hogy mindössze 30 másodpercnyi idő alatt rögzíti a kézremegéseket, ami után azonnal használható.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20220818_arcfelismeres_ujjlenyomat _olvaso_kezremeges_mobiltelefon_feloldasa