Jön az új HDMI szabvány

Nemrég derült ki, hogy hamarosan ismét új funkcióval bővül napjaink egyik legnépszerűbb csatlakozó felülete, a HDMI, amivel egy nagyon leegyszerűsített példával élve a játékkonzolunk besegíthet majd a tévénknek a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítésénél, hogy még szebb legyen a kép.

A forrás alapú tónusleképezés a 2.1a szabvánnyal érkezik majd, így kézenfekvőnek tűnik, hogy ha egy eszközre ezt írják rá, az többek között erre is képes lesz majd.

A valóságban viszont simán lehet, hogy hiába lesz egy eszközre odabiggyesztve az, hogy HDMI 2.1a, nemhogy a forrás alapú tónusleképezést, de még a jelenlegi szabvány újításait sem kell majd szükségszerűen tudnia.

A 2.1-es szabvány a jóval magasabb adatátviteli sebesség mellett több hasznos funkciót is beépített a HDMI-be, ám ahogy az nemrég kiderült, ezek a funkciók nem pusztán opcionálisak, a szabályozó szerv konkrétan buzdítja is a gyártókat, hogy olyan eszközöket lássanak el HDMI 2.1-es pecséttel, amelyeknek a valóságban semmi köze a szabványhoz.

Ha pedig ez a gyakorlat elterjed, akkor hamarosan egy rakás ember vághat ki nagyobb összegeket az ablakon olyan eszközökért, amik csak a plecsni miatt tűnnek modernnek és időtállónak. Méghozzá úgy, hogy a probléma nem is létezne, ha nem törölték volna el teljesen feleslegesen az előző szabványt.

Ha valaki az elmúlt időszakban egy kicsit is követte a videókártyák, játékkonzolok és a megjelenítő eszközök piacát, alighanem hallott már a HDMI 2.1-ről.

A csatlakozófelület jelenlegi, 2.1-es szabványát 2017-ben vezették be, ám igazán nagy felhajtás csak bő egy éve van körülötte, miután a Sony és a Microsoft is ezzel vértezte fel a jelenlegi generációs játékkonzoljait.

Forrás: https://telex.hu/tech/2022/01/02/hdmi-kabel-szabvany-teve-m onitor-konzol-kaosz