Kábelen keresztül kémkedhetnek utánunk?

Egy biztonsági szakértő bebizonyította, hogy a kábel segítségével akár 1 km-ről is rögzíthető minden, amit az eszközünkön írunk.

A tudatosabb felhasználóknak nem újdonság, hogy a nyilvánosan hozzáférhető töltőkkel is vigyázni kell, hiszen valójában sosem tudhatjuk, hogy mi van a kábelbe rejtve, vagy annak túlsó oldalán.

Az MG néven közismert biztonsági szakértő, aki 2019-ben rámutatott, hogy az iPhone mellé csomagolt Lightning-kábel megfelelő módosításokkal akár Macek feltörésére is használható, most bebizonyította, hogy az USB-C – Lightning vezeték sem veszélytelen.

Képzelj el egy ártalmatlannak tűnő USB-villám kábelt, amely a gépedhez csatlakoztatva valójában segít a hackereknek ellopni az összes adatot az iPhone-odról, és rosszindulatú programokat juttatni a készülékedre. Bár ez tényleg úgy hangzik, mintha a tévésorozatból származna, de meglepő módon, valóban létezik.

A biztonsági szakértő motivációja elmondása szerint az volt, hogy bebizonyítsa, igenis lehetséges a dolog, miután többen fejtegették neki, hogy hely híján ez nem megoldható az USB-C szabvánnyal.

Az OMG Cable-nek hívott “találmány” egy Wi-Fi hotspotot hoz létre, amihez a hacker távolról csatlakozik, így kinyerve a bizalmas üzeneteket, jelszavakat, vagy akár bankkártya adatokat, ha éppen azt írjuk be a számítógépen, telefonon, vagy táblagépen.

A módosított kábel még arra is képes, hogy a felhasználó tartózkodási helye alapján limitálja az adatok továbbítását, amivel a hacker hatékonyan csökkentheti a lebukás kockázatát.

Forrás: https://pcworld.hu/pcwlite/usb-c-ligthning-kabelen-keresztul-is- kemkedhetnek-utanunk-298980.html