Műholdas hanghívás

Az Apple ügyeiben jellemzően bennfentes információkkal rendelkező szakértő arra számít, hogy a szeptember közepén bemutatkozó iPhone 13 család egyes példányai alacsony Föld körüli pályán keringő műholdas támogatással érkeznek.

A szakember szerint ily módon az Apple készülékeivel földfelszíni mobil lefedettség nélkül is lehetne hívást indítani vagy üzenetet küldeni. Ezzel az iPhone-ok szabadtéri lefedettsége komoly mértékben javulhatna, habár a frissen megszellőztetett információ számos kérdést is felvet.

Többek között egyelőre nem világos, hogy a műholdas támogatással csak az Apple ökoszisztémáján belül vagy azon kívül is lehet-e majd kommunikálni. Előbbi a hosszú évek óta létező, internet alapú FaceTime és iMessage csatornákat fedné le, amelyeket jelenleg valamilyen mobilinternettel vagy Wi-Fi-s kapcsolattal lehet kiaknázni. Amennyiben az Apple szélesebb körű támogatást biztosít majd, úgy a műholdas kapcsolat elméletileg bármilyen telefonszámra lehetne hívást indítani, vagy üzenetet küldeni.

A másik nagy kérdés, hogy mindezért mennyit és kinek kell majd fizetni, a műholdas flotta üzemeltetése ugyanis viszonylag költséges. A kiadások idővel egyre több ügyfél között oszlanak majd el, az Apple ugyanis több jövőbeni termékébe is betenné a támogatást. Az is érdekes kérdés, hogy mit szólnak majd ehhez a mobilszolgáltatók, akiket ily módon megkerülhet az Apple, sőt, szélsőséges esetben akár piacot is szerezhet tőlük.

Az emlegetett alacsony röppályájú műholdak a Föld felszínétől legalább 200 és legfeljebb 2000 kilométerre helyezkednek el. Viszonylag kis magasságuk miatt egyetlen műhold relatíve kis területet képes lefedni, ezért globális szolgáltatás kiépítéséhez sok, legalább 60-70 darab műholdra lehet szükség.

Forrás: https://www.hwsw.hu/hirek/63675/apple-iphone-13-leo-muhold -muholdas-mobil-lefedettseg.html