Hogy legyen gyermekünk tudatos netező?

Az online veszélyekkel szemben az a legjobb védekezés, ha tudatosságra neveljük gyerekeinket.

Kockázatos terep a világháló, ahol a tapasztalatlan, minimális szaktudással sem rendelkező felhasználók, kiváltképp a gyermekek sok veszélynek vannak kitéve.

Egy tinédzser ma már nem lehet meg közösségi média használata nélkül – ha tiltod, azzal több kárt okozol, mintha inkább megtanítod, miként használja és hogy viselkedjen.

Nézzétek át együtt, kiket szabad bejelölni, mit jelent az, ha lájkol valamit vagy valakit, ha fotót készít valakiről, és azt teszi ki a falára az érintett beleegyezése nélkül, vagy ha például lépten-nyomon megosztja a nagyvilággal, hogy éppen merre jár és mit csinál. Ezekkel az információkkal könnyen vissza lehet élni, például ha a gyerek nyilvános bejegyzésben megírja, hogy hétvégére egyedül marad otthon és övé az egész lakás, aminek súlyos következménye is lehet.

Érdemes arról is elbeszélgetni vele, hogy a videómegosztó oldalakon olyan tökéletesnek, boldognak és tehetősnek tűnő influencerek legtöbbször nem a valóságot mutatják: reklámoznak, hazudnak, vagy csak úgy csinálnak, mintha minden rendben lenne, miközben az egész álcának csupán az a célja, hogy többen kövessék őket a nagyobb bevétel érdekében.

Ha magyarázat nélkül tiltasz egy-egy szolgáltatást vagy applikációt, a leleményes gyermek előbb-utóbb másvalaki készülékén vagy egyéb kerülő megoldással hozzá fog jutni az őt érdeklő tartalomhoz, sőt ilyenkor a tiltott gyümölcsöt még édesebbnek találja, ez pedig komoly problémához vezethet.

A cél az, hogy tudatos felhasználót nevelj gyermekedből lehetőleg vita és nézeteltérés nélkül, illetve felkészítsd arra, hogy miként viselkedjen online, és hogyha bármi gondja van, bátran és nyíltan forduljon hozzád.

Forrás: https://pcworld.hu/tippek/hogyan-faragjunk-gyerekunkbol-tudat os-felhasznalot-297958.html