Internet szolgáltatás és a galambok

A Starlink műholdas internetszolgáltatása olyan területekre viheti el a világhálót, amelyeken az internet eddig nem volt elérhető, de ehhez a galamboknak is van hozzáfűznivalójuk.

Egy amerikai egyetem internetbiztonsági szakértője elégedett a Starlink nyújtotta internetszolgáltatással, kivéve az időről időre bekövetkező kieséseket, melyek néha másodpercekig, máskor hosszabban is eltartanak. Problémáját a galambok okozzák, a kíváncsi madarak kiszáradt madárfürdetőként tekintenek a műholdas tányérokra, amelyek olyan helyekre is elviszik a gyors internet kapcsolatot, amelyeken a gyors, optikai szolgáltatásról csak álmodhatnak a reménybeli felhasználók.

A Starlink egy alacsony Föld körüli pályán működő műholdas szélessávú rendszer, melynek használatához Elon Musk tájékoztatása szerint 100 ezer földi egységet szállítottak már ki. A kis tányérok jeleket fogadnak és küldenek az elhaladó műholdaknak, amelyek egy 1700 darabból álló konstelláció részei, körülbelül 550 kilométeres magasságban száguldanak: elég gyorsan ahhoz, hogy 90 percenként megkerüljék a Földet.

Egy professzor kitartóan kutatja, miért akadozik a Starlink nyújtotta internet: a galambok valós okot jelenthetnek, de van még más is. A Starlink felhasználói egy, a cég által meg nem magyarázott okból a múlt hónapban több hétnyi szolgáltatás kiesést tapasztaltak. Egyelőre a béta tesztelés fázisában ez nem biztos, hogy gond, de nem a Starlink az egyetlen hasonló szolgáltatást tervező vállalat.

A szakértők aggódnak amiatt is, hogy a műholdrendszerek zavarhatják majd egymást, és vannak, akik az alacsonyan keringő műholdak ütközésétől is tartanak. A sok műhold konstelláció közötti ütközések megállítása hamarosan meghaladhatja azt, amit az emberek vagy egyszerű algoritmusok biztonságosan kezelni tudnak.

Forrás: https://infostart.hu/gazdasag/2021/08/31/a-galambokkal-meg-el on-musk-sem-szamolt