Windows 11 megjelenése

A Microsoft bejelentette, hogy a Windows 11 október 5-én jelenik meg hivatalosan, ami azt jelenti, hogy a kompatibilis gépek ekkortól kaphatják meg a Windows Update rendszeren keresztül ingyenes frissítésként a rendszert, illetve szintén ekkor kerülnek majd forgalomba az első olyan számítógépek, laptopok, amikre már alapból a legújabb rendszert telepítik.

Fontos megemlíteni, hogy a Windows 10-hez hasonlóan az új rendszert is szakaszosan bocsátja rendelkezésre a Microsoft, ami azt jelenti, hogy az első körben leginkább csak az újabb, alaposan kitesztelt és várhatóan optimális teljesítményt nyújtó hardverekkel rendelkező számítógépeken fog megjelenni a frissítés, majd később bővül a kör.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos számítógépeken akár a jövő év közepéig is várni kell majd, mire felajánlja a frissítés lehetőségét a Windows 10.

A Microsoft közlése szerint bizonyos, általuk “bizonytalannak” ítélt gépeknek egy része a “nem támogatott” kategóriába kerülhet, és így könnyen lehet, hogy nem kaphat majd később frissítéseket, de még biztonsági foltokat sem.

Kiderült az is, hogy a Microsoft minden korábbinál jobban szeretné tolni a saját alkalmazásait és szolgáltatásait, így természetesen a Windows 11 alapértelmezett böngészője az Edge lesz, ami nem újdonság; az viszont igen, hogy jóval nehezebb lesz ezt lecserélni bármi másra. A rendszerbe alapból beépül továbbá a chatelős, videotelefonálós Teams egyszerűbb, lakossági változata.

Ahogy az lenni szokott, alapvetően egyébként is inkább mindenkit óvatosságra intenek a frissítéssel kapcsolatban: mint a legtöbb újdonsággal, úgy a Windows 11-gyel is érdemes lehet a megjelenés után várni egy-két hónapot, amíg az esetlegesen felmerülő kezdeti hibákat nem orvosolják.

Forrás: https://www.origo.hu/techbazis/20210831-datumot-kapott-a-wi ndows-11-megjelenese.html