Internet apokalipszis

A tudósok már évtizedek óta tudják, hogy egy szélsőséges napvihar károsíthatja az elektromos hálózatokat, és hosszan tartó áramkimaradásokat okozhat.

A következmények a globális ellátási láncoktól és a közlekedéstől kezdve az internet- és GPS-hozzáférésig mindenhol érezhetőek lennének. Eddig azonban kevésbé vizsgálták meg, hogy egy ilyen napkitörés milyen hatással lehet kifejezetten az internetes infrastruktúrára.

Az új kutatások szerint a meghibásodások katasztrofálisak lehetnek, különösen a globális internet alapját képező tenger alatti kábelek esetében.

A Kaliforniai Egyetem kutatója előadásában kifejtette, hogy milyen károkat okozhat a globális internetnek egy gyorsan mozgó, mágnesezett naprészecskékből álló felhő.

A kutatások rámutattak az áramkimaradást okozó napvihar egy további árnyoldalára, jelesül, még ha az áramszolgáltatás órákon vagy napokon belül vissza is áll, az internet masszív kiesése továbbra is fennmarad.

A kutató azt is megállapította, hogy a helyi és regionális internetes infrastruktúrát még egy hatalmas napvihar esetén is alacsony kárveszély fenyegeti, mivel magukat az optikai szálakat nem érintik a geomágneses indukált áramlások. A rövid kábelszakaszokat ráadásul nagyon rendszeresen földelik.

A hosszú, kontinenseket összekötő tenger alatti kábelek esetében azonban sokkal nagyobb a kockázat. Egy olyan napvihar, amely képes lenne zavart okozni számos ilyen kábel működésében, az összeköttetések komoly kiesését okozhatná, mivel az országokat a forrásnál elvágná, még akkor is, ha a helyi infrastruktúra érintetlenül maradna. Ez olyan lenne, mintha megszűnne a vízellátás egy házban, egy utcai főnyomócső törése miatt.

Forrás: https://computerworld.hu/tavkozles/egy-komoly-napvihar-inter net-apokalipszist-okozhat-298899.html