Router frissítés

A gyártók üzleti praktikáinak köszönhetően a Wi-Fi routerek általános biztonsági szintje már alapvetően is rendkívül alacsony, a fogyasztók pedig nem tudnak mit kezdeni vele.

Közösségileg fejlesztett és naprakészen tartott rendszerszoftverek csak aránylag limitált számú routerre érhetőek el, ráadásul a telepítésükhöz szükség lehet némi informatikai tudásra.

Éppen ezért is jobb híján a többség annyit tehet, hogy rendszeres időközönként meggyőződik a routerén futó hivatalos szoftver frissességéről, az újabb hardverek esetében a böngészős felület vagy a mobilapp is lehetőséget biztosít az ellenőrzés elvégzésére, az elérhető javítások telepítésére.

A frissítések ellenőrzését már a routerek első üzembe helyezésekor el kell végezni, hiszen az újonnan vásárolt routeren egyáltalán nem biztos, hogy naprakész szoftver fut.

Erre a problémára sikerült remek példát találnia a Cybernews-nak, a rendkívül népszerű TP-Link Archer C50 modell több tucat ismert sebezhetőséget tartalmazó szoftverrel előtelepítve kerül a vevőkhöz.

A sérülékenységek jókora táborát már részlegesen vagy teljesen javította a gyártó, így nagyon fontos telepíteni az eszközre a legújabb szoftvert, még mielőtt például internetes bűncselekmények kivitelezésére használt botnetekbe szervezhetnék azokat a hackerek.

A kiadvány megkeresésére a TP-Link úgy döntött, hogy távolról kényszeríteni fogja az érintett modellt a legfrissebb rendszerszoftver automatikus telepítésére. Viszont fontos látni, hogy ezt a különleges bánásmódot a médiafigyelem váltotta ki, alapvetően nem érdemes ilyen gyártói magatartásra számítani. A routerekkel kapcsolatban érdemes internet szolgáltatónk tanácsát kérni, aki személyre szabottan segít.

Forrás: https://www.origo.hu/techbazis/20210903-tplink-archer-c50-ac 1200-router-frissites-sebezhetoseg.html