A Windows 11 telepíthetősége

A Microsoft végre frissített tájékoztatást adott a Windows 11 nagy port kavart minimum gépigénye kapcsán, de sajnos erősen felemás fejleményekről tudnak beszámolni. Elsőként is alapvetően minden korábbi minimum követelményhez ragaszkodik a cég, ám a processzorok tekintetében nagyon minimális engedékenységre hajlandó volt.

Mindezek ellenére a Microsoft nyitva hagy egy kiskaput a hivatalosan nem támogatott laptopokkal és asztali számítógépekkel rendelkezők számára, a Windows 11 tiszta telepítésekor nem fogja ellenőrizni az „extra” követelményeknek való megfelelést. Aki DVD-ről vagy pendrive-ról telepíti az operációs rendszert, nem pedig frissíteni próbál rá a Windows 10-ről, annak elég lesz 64 bites és kétmagos processzort, 4 GigaBájt memóriát, továbbá 64 GigaBájt háttértárat felmutatnia a sikeres installációhoz.

Viszont a nem támogatott hardveres konfigurációkon a Microsoft semmiféle garanciát sem vállal a Windows 11 működésére, beleértve a hozzá kiadott biztonsági és funkcionális frissítések elérhetővé válását és települését.

A Microsoft újból deklarálta, hogy a Windows 11 minimum rendszerigényét a stabilitásának és a biztonságának maximalizálása érdekében hozta, ezért is nem hajlandó érdemben megváltoztatni azt.

Állítása szerint a kompatibilis számítógépek 99%-ban képesek összeomlástól mentesen működni, a nem támogatott konfigurációkon 52%-kal több összeomlást tapasztalt.

Az adat első olvasatra rosszul hangozhat, de ezek szerint a támogatott konfigurációkon kettő az ezerhez az összeomlás esélye, míg a nem támogatottakon három az ezerhez.Összességében tehát régebbi PC-kre is telepíthető lesz a Windows 11, viszont csak tisztán és saját felelősségre.

Forrás: https://www.origo.hu/techbazis/20210828-windows-11-minimu m-rendszerigeny.html