Wi-Fi kompatibilis pulcsi

Szingapúri kutatók új szintre emelték a viselhető technológiát. A Szingapúri Nemzeti Egyetemen publikálták az általuk pszeudo-humán áramkörnek nevezett ruhadarabot, amivel felerősíthetjük a vezeték nélküli adatátviteli kapcsolatot a viselhető technológiák között.

A kutatócsoport szerint az okostextil, amit ők csak metaanyagnak neveznek, remekül vezeti a rádiójeleket, így felerősítheti az okoseszközök közti Wi-Fi- és bluetooth-kapcsolatot. A ruhadarab viselői gyakorlatilag vezeték nélküli testszenzor-hálózatot alakíthatnak ki. A technológia fő előnye, hogy a metaanyag által biztosított jelerőssége ezerszerese a hagyományos technológiákénak.

A Wi-Fi- és bluetooth-kapcsolat sajátossága, hogy a továbbított jeleket általában nem célzottan, hanem minden égtáj felé sugározzák. Ez viszont azzal jár, hogy az adattovábbításra szánt energia nagy része elvész. A kutatók és munkatársai ezt a problémát akarták kiküszöbölni.

A kutatók speciális mintázatú textilt hoztak létre, hogy korlátozzák a testhez közeli szenzorok kibocsátását, ahelyett, hogy hagynák őket szétterjedni a térben – ám épp ezzel növelik a jelerősséget az átvitel során. A rozsdamentes acélszálakat tartalmazó szövetet fésűszerű elrendezésben helyezték el, majd szövetragasztóval rögzítették a ruhadarab felszínén. A ruha belső oldalára minta nélküli vezető csíkok kerültek.

A külső csíkok felszíni hullámokként viselkednek, amelyek vezeték nélkül haladhatnak a test körül, míg a belső sávok földelési funkciót látnak el, megakadályozva, hogy a sugárzott jel a ruha viselője felé áramolhasson.

Az új technológia egészségügyi kockázatai elhanyagolhatók; a metaanyag-pulóver még annyira sem veszélyes, mint egy, a testünkhöz közel tartott mobiltelefon sugárzása.

Forrás: https://qubit.hu/2021/08/24/szep-ez-a-pulcsi-mibol-van-wifi-ko mpatibilis-metaanyagbol