Le kell cserélni rengeteg Wi-Fi-t hazánkban

Az irodákban egyre több és újabb okostelefon, notebook, tablet és egyéb vezeték nélküli eszköz akar csatlakozni a céges hálózatra, és nemcsak a kapcsoló eszközök száma, hanem az azok által generált adatforgalom is nő. Sok hazai cégnél szükséges lenne korszerűsíteni a hálózatot, hiszen legtöbb helyen még az előző generációs készülékek vannak beépítve, pedig már hamarosan a következő generáció is itt van.

A lassan betöltődő oldalak, a folyton leszakadó eszközök, túlterhelt hálózatok, nem elérhető programok ellehetetlenítik a napi munkamenetet, illetve töredékére csökkentik a hatékonyságot. A probléma mögött rendszerint az áll, hogy ugrásszerűen megszaporodtak a hálózatra kapcsolódó eszközök, nagyobb egyidejű kapacitásra és nagyobb sávszélességre lehet szükség a belső és a külső hálózaton is. A korábban elkészült céges infrastruktúrák sok helyen csak akadozva képesek kiszolgálni a megváltozott igényeket.

Rossz jel, ha naponta többször hálózati kapcsolati hibára hivatkozva elérhetetlenné válnak megosztott mappák vagy alkalmazások, ha időnként megszakad a levelezés, nem tudunk e-maileket küldeni, fogadni. Kínos, ha nem tudunk becsatlakozni egy videó konferencia hívásba, de az is, ha a konferenciahívások során a kép- és hang folyamatosan szakadozik, a távoli kollégák beszéde érthetetlenné válik.

Szintén gond, ha a vállalatirányítási rendszerek működés közben időről időre lelassulnak vagy megállnak, a rendszer folyamatosan tölt, próbál adatot fogadni és továbbítani.

2024-re a magyarországi vállalati wifi-hálózatok több mint 60 százaléka korszerűsítésre szorulhat. A hálózati elemek hiába működnek saját szintjükön jól, cseréjüket a technológia váltás is kikényszeríti. A kapuban áll a wifi 7 szabvány, de a legtöbb helyen még a wifi 5-öt sem vezették be.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20220825_magyarorszagi_vallalati_w ifi_halozatok_korszerusitese_wifi7