Sárga csekk vagy e-számla?

Még mindig hatalmas sor áll hó elején a postán, rengeteg magyar ekkor fizeti be közüzemi számláit sárga csekken. Utalhatnánk azokat bankszámlánkról is, de a közhiedelem szerint annak költsége van, míg a postai befizetés, a sárga csekken, ingyenesek. De minden esetben igaz ez a feltételezés?

Jelenleg már banki megbízással is lehet számlát fizetni, mellyel rengeteg időt spórolhatunk, ráadásul ezek a megbízási módok ugyanúgy ingyenesek lehetnek.

A csoportos beszedést vagy az állandó átutalási megbízást elégséges egyszer megadnunk és a bank, közüzemi szolgáltató minden hónapban le fogja vonni a szükséges pénzt a számlánkról. Így nem kerülhetünk késedelembe, hiszen automatikusan rendezésre kerül az összeg, ha van elég pénz a bankszámlánkon.

Állandó átutalásnál megbízást adunk a bankunknak arra, hogy időszakonként egy fix összeget utaljon el másik fél részére. Csoportos beszedésnél pedig az adott szolgáltatónak adunk felhatalmazást arra, hogy az adott periódusra érvényes díjtartozásunkat levonja a számlánkról. Van már olyan bankszámla, amelyeknél ingyenes tudjuk kifizetni számláinkat csoportos beszedési megbízással.

A csekkes utalásokért is fizetnünk kell. Ez akkor is igaz, ha maga a postai befizetés ingyenes. Több szolgáltató ugyanis jutalmazza azon ügyfeleit, akik elektronikus számlát kérnek. Van olyan szolgáltató, amely a havi díjából ezer forintot elenged, amennyiben váltunk az elektronikus számla értesítésre. Ezt az elmaradt kedvezményt tekinthetjük a postai számlaértesítő költségének is, mely egy év alatt 12 ezer forintot jelent. Természetesen ehhez szükséges egy olyan e-mail cím, amelyre megkaphatjuk számlaértesítőinket, de ezt a feltételt ma már nem olyan nehéz ingyenesen teljesíteni..

Forrás: https://bankmonitor.hu/cikk/sarga-csekk-vagy-banki-megbizas- hogyan-fizessuk-kozuzemi-szamlaink/