Másfél millió magyar még nem netezik

A háztartások 71 százalékában van vezetékes vagy vezeték nélküli internet, amellyel adatkorlát nélkül, akár nagy képernyővel vagyis asztali számítógéppel, laptoppal vagy táblagéppel, kényelmesen tud egyetlen előfizetéssel egyidőben több ember internetezni.

További 2 százalékban van helyette nagyképernyős, nem mobiltelefonos mobilinternet, így összességében a mobilnet mellett a háztartások közel háromnegyedében van nagyképernyős, számítógépen használható internet.

Ez azt jelenti, hogy 1,1 millió háztartásban csak mobiltelefonon vagy sehogy sem tudnak internetezni – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatásának eredményeiből.

A vezetékes vagy vezeték nélküli nettel nem rendelkező háztartások zömében úgy nyilatkoztak, azért nem akarnak ilyet használni, mert nincs rá szükségük: helyettesítik telefonos mobilinternettel vagy egyáltalán nem neteznek.

A világhálót a felmérés szerint a 14 éves és annál idősebb népesség 18 százaléka, vagyis másfél millió ember nem használja az internetet Magyarországon.

Ezt a jelenséget több társadalmi jellemző is befolyásolja, legnagyobb szerepe az életkornak és a vagyoni helyzetnek van: negyven éves kor alatt már lényegében mindenki internetezik, a 70 éven felülieknek viszont csak a 30 százaléka.

Az anyagi helyzet és az életkor együttes hatását nézve az látható, hogy a fiatalok esetében eltűnik a jövedelmi helyzet hatása: ők lényegében bármilyen élethelyzetben vannak, de mindenképpen interneteznek valahol.

Az NMHH szerint a digitális világból való kimaradás legfőbb oka, hogy sok idősnek a náluk fiatalabbak még mindig nem tudták kellően érthetővé és vonzóvá tenni az internetet.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20210614_nmhh_internet